T20: Sparta soeverein in Poule E door naar kwartfinale

Topklasse T20 competitie begint aan de knock out fase.

De poulefase van de TK T20 zit erop. Voor de kwartfinale plaatsen zich de poulewinnaars en de beste drie nummers twee uit de poulefase.
De volgende elftallen hebben zich geplaatst voor de kwartfinale op zaterdag 23 juli:

De beste vier poulewinnaars spelen op zaterdag 23 juli thuis. Dit zijn: HBS, VCC, VRA en Sparta.
Teams uit dezelfde poules kunnen elkaar niet treffen in de kwartfinale.

De loting heeft maandagochtend plaatsgevonden:

Kwartfinale A: HBS – ACC
Kwartfinale B: VCC – HCC
Kwartfinale C: VRA – VOC
Kwartfinale D: Sparta – Excelsior’20

Aanvang van de kwartfinale wedstrijden is 15.00 uur.

Op 30 juli wordt de T20 Finale Dag gespeeld op Excelsior’20.

10.00 uur Halve Finale 1: winnaar KF A – winnaar KF C
13.30 uur Halve Finale 2: winnaar KF B – winnaar KF D
17.00 uur Finale: winnaar HF 1 – winnaar HF 2

Toegang is natuurlijk gratis!

Poule E
In deze poule was het op de laatste speeldag het spannendst. Sparta 1888 ging met acht punten aan de leiding, maar Punjab en Rood en Wit waren ook nog kanshebber. In de onderlinge confrontaties moest de beslissing vallen. Rood en Wit opende de laatste speeldag met winst op Punjab. Hierdoor werd het volgende duel van de Haarlemmers met Sparta 1888 er een voor de koppositie. De Capellenaren begonnen met batten en onder aanvoering van Samit Gohil (95) stond er een prima score van 159/6 (20). Dat ontnam Rood en Wit zoveel hoop op de groepswinst, dat alle batsmen al bij 87 runs aan de kant zaten. Omdat het duel tussen Sparta 1888 en Punjab een dag later werd gespeeld, wist de halve finalist van vorig seizoen al dat een herhaling dit jaar niet meer mogelijk was. Zelfs bij winst zouden de Rotterdammers voor een gunstige tweede plek te weinig punten hebben. Die runner up-positie kwam er uiteindelijk niet, want Punjab verloor van de Capellenaren. Rood en Wit werd zodoende tweede met zes punten en Salland sloot de rij in deze poule met vier punten.

Conclusie
De eerste fase van de T20-competitie kende uiteindelijk een uitkomst die verwacht werd: acht topklassers gaan door. Alleen de uitschakeling van Punjab is een verrassing. Andermaal was het verschil tussen de top- en hoofdklasseclubs te groot, waardoor volgend seizoen een opzet van de T20-competitie in een top- en hoofdklasse gerechtvaardigd lijkt. ACC, HBS, VCC, VRA en Sparta 1888 gaan door als groepswinnaars. Excelsior’20, VOC en HCC zijn op basis van netto run rate de beste nummers twee, waardoor VVV (dat net als de andere drie acht punten had vergaard) misgrijpt.

Inmiddels is geloot. HBS ontmoet ACC, terwijl met VCC-HCC en Sparta 1888-Excelsior’20 twee derby’s op het programma staan. Tot slot speelt VRA tegen VOC. De kwartfinales, waarin de groepswinnaars het thuisvoordeel hebben, worden op zaterdag 23 juli gespeeld. De winnaars plaatsen zich voor de finaledag, die op zaterdag 30 juli bij Excelsior’20 gehouden zal worden. Dan staan de halve finales en de eindstrijd op het programma. En weten we wie de opvolger van VOC zal worden.