Historie

Sparta Cricket 1888 is een cricketvereniging in Capelle aan den IJssel. Zij is voortgekomen uit de Rotterdamse Voetbal en Atletiek Vereniging “Sparta” (R.V. & A.V. Sparta, in 1888 overigens opgericht als R.C.C. Sparta).

Sparta Cricket 1888 blijft verbonden met “Sparta” in al zijn geledingen, maar is sinds 2004 een aparte rechtspersoon.

Hieronder volgt het volgende overzicht.

1 Oprichting in 1888
2 Beginjaren tot 1928
3 1928 – 1940
4 De oorlogstijd
5 1945 – 1987, het jaar van de overgang naar Capelle a/d IJssel
6 De Capelse jaren

1 Oprichting in 1888

Cricket was de eerste sport, die beoefend werd door het op 1 april 1888 in Rotterdam opgerichte Sparta, hoewel hetzelfde jaar al ook met voetbal begonnen werd. De naam van de club was oorspronkelijk Rotterdamsche Cricketclub “Sparta”, maar toen de vereniging in juli 1888 een voetbal kreeg geschonken, werd de naam van de vereniging direct veranderd in de Rotterdamsche Cricket & Football Club “Sparta”. Weer wat later werd de R.V. & A.V. Sparta, de Rotterdamse Voetbal en Atletiek vereniging.

Oprichters “Sparta”:

Guus La Verge (1875) Voorzitter
Jan de Vogel (1875) Secretaris
Jan Harteveld Hoos (1874) Penningmeester
Hendrik Cokart (1874) Commissaris
Cees van den Ende (1874)
Henri Dupont (1873)
Hans Klausz (1875)
Boudewijn Visser (1876)

De club werd opgericht door acht leerlingen in de leeftijd van 13 tot 16 jaar. Vijf van hen waren leerlingen van de voormalige H.B.S. aan het Van Alkemadeplein. De resterende drie waren leerlingen van het Erasmiaans Gymnasium aan de Coolvest, de voorloper van de in 1888 niet gedempte Coolsingel.

2 Beginjaren tot 1928

De cricketsport werd beoefend vanaf 1888 tot ongeveer 1892. Helaas voor de afdeling cricket bleek in die tijd de aandacht voor de in 1893 gestarte afdeling atletiek en m.n. voor het voetbal veel groter.

Gedurende de eerste jaren werden alleen vriendschappelijke wedstrijden gespeeld. In 1892 werd Sparta gedurende korte tijd lid van de in 1891 opgerichte Nederlandse Cricket Bond.

Na de nodige mislukte pogingen werd de sport nieuw leven ingeblazen in 1910. Vanaf dit jaar beoefenen de leden deze sport in vriendschappelijke en onderlinge wedstrijden die georganiseerd worden door Jan Wolff en Jan Senn.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog maken diverse Engelse officieren gebruik van het terrein van Sparta voor het spelen van onderlinge wedstrijden. Diverse leden en supporters van Sparta nemen deel aan deze wedstrijden op Spangen, die tot 1918 duren. Naast de sportieve vooruitgang houden de cricketers van Sparta vele jaren goede contacten met diverse Engelse cricketclubs.

3 1928 – 1940

Sparta treedt in 1922 opnieuw toe tot de Nederlandse Cricket Bond; deze poging mislukt nog, maar in 1928 slaagt de vereniging erin om een team te formeren. De aansluiting bij de competitie van de Nederlandse Cricket Bond valt samen met het 40-jarig bestaan van de moedervereniging. De wedstrijden worden door onder andere Jimmy Warburton, Cor Emeis, Roy Wilson en Jan Vuylsteke gespeeld op een klein veld achter de eretribune op Spangen.

In de hierop volgende jaren volgen de gebeurtenissen elkaar in een hoog tempo op. In 1929 wordt Sparta met spelers als Jos Coler, Geert van Leeuwen, Jan Smeets en Jan van de Avoort in de gelederen direct kampioen van de derde klasse en promoveert naar de tweede klasse. Van deze klasse wordt de club in 1931 kampioen, maar een promotie blijft uit. Ook buiten het veld worden in dit jaar verschillende successen geboekt. Het aantal cricketteams stijgt onder de grote belangstelling sterk en Sparta neemt samen met de aloude Rotterdamse concurrent Volharding Olympia Combinatie (V.O.C.) het initiatief tot de oprichting van de Rotterdamse Cricketbond. Deze beide Rotterdamse cricketverenigingen starten in 1934 met hun jaarlijkse strijd om de Ingelse-beker. In hetzelfde jaar wordt voor het eerst de jaarlijkse wedstrijd tegen de veteranen van Still Going Strong gespeeld.

Sparta speelt haar wedstrijden dan sinds een jaar in de Overgangsklasse. Deze situatie blijft tot de vorming van een nieuwe Eerste klasse in 1940 ongewijzigd. In dat jaar wordt bij keuze gepromoveerd naar deze nieuwe klasse.

4 De oorlogstijd

Als gevolg van de oorlog wordt de competitie van 1941 niet gespeeld. In 1942 wordt het cricket wederom in een nieuwe opzet hervat. Sparta komt dit seizoen uit in de nieuw gevormde Tweede klasse. In 1943 wordt de vereniging kampioen, maar de promotie wordt gemist. Direct na de hervatting van de normale competitie na de oorlog promoveert Sparta in 1946 als kampioen naar de Eerste klasse.

5 1945- 1987, het jaar van de overgang naar Capelle aan den IJssel.

Er volgt een tijd waarin in 1947 op Spangen de eerste cricketinterland wordt gespeeld en de eerste Denen in 1948 naar Rotterdam komen om bij Sparta het cricket te gaan beoefenen.

In de volgende jaren blijft Sparta een vaste kracht in de Eerste klasse. In 1962 verandert alleen de speelplek, als de afdeling cricket wordt verdreven van Het Kasteel, waar het betaalde voetbal steeds meer ruimte vraagt. De cricketers verhuizen naar het in 1961 gebouwde jeugdterrein Nieuw Vreelust.

In de naoorlogse jaren tot 1987, de overgang naar Capelle, speelt Sparta met spelers als Lou Borrani, Lou de Bruin, de broers van der Linde, Harm Meeken, Hugo Meyers, Peter van der Burg, jarenlang aanvoerder, Aad Spui en Hans Tollenaar vrijwel uitsluitend op het op een na hoogste niveau. In 1966 vindt weliswaar eenmalig degradatie plaats, maar in het de volgende jaar vindt al weer promotie plaats.

In dat jaar 1967 wordt een gedenkwaardige wedstrijd gespeeld tegen Alax Leiden. De tegenpartij wordt uitgegooid voor zegge en schrijven twee runs (en nog wel byes, dus elf nullen); Hugo Meijers (6 v. 0) en Lou de Bruin (4 v. 0) worden voor deze prestatie terecht beloond met de Cramer Mc Lean beker van de Flamingo’s.

De veldenproblematiek op Nieuw Vreelust met voetbal, dat tot mei doorgaat, met succesvol honkbal (in die jaren tien keer landskampioen) en cricket geeft jaarlijks grote spanningen. Dit leidt in 1987 tot de verhuizing van cricket van Nieuw Vreelust naar het sportcomplex De Couwenhoek in Capelle aan den IJssel, waar bij een korfbalclub onderdak wordt gevonden.

6 De Capelse jaren

Het duurt tot 1991 voor spelers als Colin Jackson (NZ-speler-coach), Jan-Kees Dommershuijsen, Nolan Clarke en Jan-Willem Das Sparta als kampioen laten promoveren naar de Hoofdklasse (huidige Topklasse), de hoogste klasse in Nederland. Dit hoofdklasse-schap duurt enkele jaren, maar na degradatie volgen weer een promotie en degradatie, zodat Sparta nu al weer enkele jaren op het op een na hoogste niveau speelt.

In 2006 richt Sparta Cricket 1888 (zelf opgericht op 1-4-2004) ook nog een Rugbyclub op, zodat in 2006 onder de namen Sparta Cricket 1888, Sparta Rugby en Sparta Jeu de Boules drie aparte rechtspersonen actief zijn op het sportpark Couwenhoek.

In de jaren 2010-2012 wordt hard gewerkt aan de totstandkoming van een nieuwe locatie voor Sparta in het Schollebos. De prachtige nieuwe accommodatie wordt betrokken in de zomer van 2012.