Topklasse: twee zware nederlagen in derde competitieweekend

Foto: O’Dowd aan bat voor VOC, Sparta keeper Raza kijkt toe. ©René van Ierschot

Sparta 1 heeft in de Topklasse twee zware nederlagen geleden. Er werd zowel zaterdag als zondag gespeeld in opnieuw regenachtige condities. Zaterdag kwam VRA naar de Bermweg en zondag stond de korte trip naar Schiebroek op het programma voor een bezoek aan VOC. In beide duels werd eerst gefield en werden grote totalen geïncasseerd. Totalen die nooit in gevaar zouden komen en dus afgetekende nederlagen met maar liefst 247 runs en 125 runs (DLS) opleverden.

Sparta ontving zaterdag VRA op het eigen Sportpark Bermweg. De thuisploeg stuurde de bezoekers als eerste in en bowlde en fielde erg goed. Op de stand van 67 voor 5 wickets hadden bowlers Bukhari, Hoornweg en Saleem VRA er flink onder en waren grote namen als Borren, Cooper en Szwarzcynski uit. VRA nam echter het initiatief compleet over met Ier Balbirnie en Engelsman Andrew die er samen 133 runs bij scoorde en in hoog tempo. Voor de Spartanen ging bijna alles mis in het veld waar 6 vangkansen verloren gingen iets waar de batsmen genadeloos gebruik van maakte. Na 50 overs had VRA er 314 op het bord staan voor 8 wickets. Balbirnie scoorde net geen century door op 99 uit te gaan maar Marcus Andrew haalde deze mijlpaal wel, precies 100 runs, in slechts 45 ballen! Op hun beurt konden de Spartanen aan bat er helaas geen wedstrijd meer van maken. Captain Bukhari was de enige die dubbele cijfers wist te halen eindigend op 15 toen hij werd gevangen door Borren op bowlen van Gunning. Sparta zat voor 67-all-out aan de kant met name door bowler Abid die met 4 wickets de beste was.

Zondag troffen de Spartanen VOC dat dit jaar met de teruggekeerde Internationals weer op volle oorlogssterkte is. Lang leek het door regen twijfelachtig of er gespeeld zou worden aan de Hazelaarweg maar dit kwam goed in de namiddag. 30 overs per team om te batten en Sparta stuurde VOC eerst in. Opnieuw wisten bowlers Bukhari en Hoornweg voor de Capellenaren goed te starten. Er werd nauwelijks gescoord en er werden kansen gecreëerd op wickets welke niet vielen waaronder die van opener Edwards die achter de stumps werd gemist. Na een korte onderbreking door een bui was er van deze start niets meer over want Edwards en zijn partner O’Dowd sloegen de Spartaanse bowlers aan gort. Captain Bukhari liet 8 bowlers los maar er zouden geen wickets vallen. VOC eindigde op 223 na 30 overs. O’Dowd scoorde een prachtige century, 114 runs, en Edwards eindigde op 91 beide dus ongeslagen. Bij de bowlers was het contrast groot waar Bukhari en Hoornweg slechts 3,5 run gemiddeld per over incasseerde en de andere bowlers tussen de 8 en 14 runs per over. Opnieuw een grootse taak voor de Spartanen aan bat die de klap van de thuisploeg in de eerste inning nooit te boven zouden komen. Batters Latif (22 runs), Singh (13 runs) en Sardha (18 runs) gaven niet op maar er waren geen partnerships en wickets vielen constant. Spintalent Siebe van Wingerden maakte met 6 wickets namens VOC indruk. Op 101 all-out was het afgelopen en een tweede forse nederlaag in het weekend een feit.

Aanstaand weekend staan opnieuw twee duels op het programma voor Sparta in de Topklasse te weten VCC uit (zaterdag) en HCC uit (maandag). Twee lastige uitduels waarin Sparta zal gaan voor een betere performance dan afgelopen weekend op de mat is gelegd hopelijk gesterkt door de terug keer van een fors aantal afwezigen in de laatste wedstrijden.