Blog COVID-19 26/6/20: vanaf 1 juli weer competitie!

Het bestuur van Sparta Cricket informeert haar leden per onderstaand blog over de gevolgen van het COVID-19 corona virus voor de vereniging en de ontwikkelingen in het Nederlandse cricket.

26/6/2020 KNCB: vanaf 1 juli mogen er weer wedstrijden en competities gespeeld worden. Gisteravond werd de KNCB positief verrast door het nieuws dat de cricketcompetitie vanaf 1 juli van start mag gaan. Inmiddels hebben veel clubs al onderlinge wedstrijden gespeeld dus de stap naar een ‘echte’ wedstrijd zal niet zo groot zijn. Om een snelle start te kunnen maken en direct het eerst mogelijke weekend te benutten (4/5 juli) is de KNCB echter wel afhankelijk van de input van de clubs.

Scenario’s competitie 2020
De startdatum vanaf 1 juli brengt ons automatisch naar scenario 3 zoals die eerder met de clubs gecommuniceerd is. Om tot een goede competitieopzet en indeling te komen is het van belang dat de KNCB z.s.m. over de veldenschikbaarheid van juli t/m september beschikt en tevens op de hoogte is van het definitieve aantal teams per club voor deze periode.

Protocollen
NOC*NSF verwacht morgenmiddag een aangepaste versie van het algemeen protocol verantwoord sporten te kunnen delen. Morgen komt ook de interne werkgroep van de KNCB bij elkaar om het cricketspecifieke protocol nogmaals onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen. De maatregel om tijdens het sporten 1,5 meter afstand te houden kan bijvoorbeeld geschrapt worden, maar het blijft van groot belang dat er geen spuug gebruikt wordt om de bal te poetsen.

7/5/2020 KNCB: het kabinet heeft tevens aangekondigd dat er tot 1 september geen sportwedstrijden mogen plaatsvinden. Dit sluit een cricketcompetitie in de maanden mei t/m augustus volledig uit. Met deze maatregel wordt namelijk geen uitzondering gemaakt voor niet-contactsporten, zoals cricket, die op 1,5 meter afstand gespeeld kunnen worden. Om onnodig reizen te voorkomen is bepaald dat er de komende maanden alleen op de lokale club gesport mag worden. De eerder genoemde scenario’s voor de competitie 2020 komen hiermee te vervallen. De KNCB onderzoekt de mogelijkheden om vanaf 1 september enkele toernooien te kunnen organiseren op de clubs die hun velden dan nog beschikbaar hebben.

25/4/2020 KNCB: conform de overheidsmaatregelen om verspreiding van het Covid-19 virus te beperken, is de start van de cricketcompetities in alle klassen uitgesteld tot (voorlopig) 20 mei 2020. Op 12 mei 2020 zal de overheid bekend maken of de maatregelen van kracht blijven dan wel versoepeld kunnen worden. Vervolgens zal de KNCB in de dagen daarna bekend maken wat de gevolgen zijn voor de cricketsport in Nederland.

25/4/2020: een werkploeg is vandaag gestart met het maaien en sproeien van de velden, taluds en perken alsmede het opruimen van verschillende ruimtes op Sportpark Bermweg. Ondanks dat er niet gesport mag worden, sportpark is nog steeds gesloten, groeit het groen hard door in het prachtige voorjaarsweer.

22/4/2020 KNCB: in de persconferentie van dinsdag 21 april werd bekend dat er i.v.m. het Coronavirus tot 1 september geen evenementen mogen plaatsvinden in Nederland. Dit heeft helaas grote gevolgen voor de internationale cricketzomer van 2020. Voor het Nederlands mannenteam betekent dit dat de geplande T20I tegen Nieuw-Zeeland, de Quad series tegen de VS, Namibië en Oman, en de drie ODI’s tegen Pakistan in de ICC Super League niet gespeeld kunnen worden. Voor alle betrokken spelers, coaches, clubs en fans is dit uiteraard een zeer grote teleurstelling.

19/3/2020: KNCB: een aantal clubs heeft zorgen geuit over het invliegen (in het geval dat al toegestaan is) van overseas spelers en coaches. De KNCB deelt deze zorgen aangezien het grote financiële gevolgen kan hebben wanneer er geen, of slechts een ingekorte, competitie gespeeld kan worden. Om die reden is besloten voor seizoen 2020 in geen enkele klasse een promotie-/degradatieregeling te hanteren. Clubs kunnen zelf beslissen al dan niet contractspelers in te zetten, zonder dat het gevolgen heeft voor seizoen 2021. Mocht het seizoen worden ingekort, dan zal de insteek van de KNCB zijn om zoveel mogelijk teams zoveel mogelijk cricket te laten spelen. Momenteel wordt gewerkt aan verschillende scenario’s. De kans is groot dat het seizoen 2020 er voor iedereen anders uit komt te zien. De KNCB rekent op ieders begrip en heeft er vertrouwen in dat de clubs de schouders eronder zullen zetten om er een zo sportief en mooi mogelijk seizoen van te maken.

Sportief Capelle: ook wij volgen uiteraard de ontwikkelingen rond het Corona-virus op de voet. Op 15 maart jl. heeft de Nederlandse regering nieuwe maatregelen genomen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus. In navolging van deze maatregelen en in overleg met de gemeente Capelle aan den IJssel is besloten om per direct alle sportaccommodaties te sluiten. In ieder geval tot en met 6 april. Dat betekent dat u geen toegang meer heeft tot de accommodaties die u gebruikt, dit geld voor de gymzalen, sportzalen en sporthallen. Ook niet met kleine groepen of in een 1 op 1 situatie.

12/3/2020: de berichten omtrent de maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus volgen elkaar in snel tempo op. Gisteren is gecommuniceerd dat de KNCB alle activiteiten tot en met komend weekend heeft afgelast. Gezien de aangescherpte maatregelen van het kabinet zal de KNCB dit besluit verlengen tot en met 31 maart. Tot die tijd worden alle activiteiten en bijeenkomsten van de KNCB gecanceld. 

Dit betekent dat, naast alle nationale trainingen en indoorwedstrijden in maart, tevens de verenigingsbijeenkomsten die gepland stonden op 18 maart (regio Oost) en 25 maart (regio Zuid) niet door zullen gaan. 

De KNCB houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zal de genomen maatregelen aanpassen en verlengen wanneer daar aanleiding toe is. Zie de websites van het RIVMen het NOC*NSF voor de meest actuele informatie en adviezen om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan.