Excelsior’20 100 jaar!

Aan het bestuur en de leden van landskampioen RKSV Excelsior ’20,

Namens Sparta Cricket van harte gefeliciteerd met het 100-jarig bestaan van jullie vereniging! Wat een mijlpaal voor deze prachtige omnisportvereniging.

Vanuit een cricket perspectief zijn onze clubs oude bekende die elkaar voor de eerste maal troffen op 29 juni 1930. Het Rooms Katholieke sportterrein aan de Damlaan in Schiedam was het decor van het Tweede Klasse duel dat door de gastheren met 24 runs op de eerste inning werd gewonnen. Op 24 augustus van dat jaar wist Sparta op haar eigen Kasteel revanche te nemen door Excelsior’20, in de aangewezen laatste over van de dag, op de laatste bal all-out te bowlen 52 runs achter. In de elftallen speelden bekende spelers zoals Oosterholt, Wuijsman, Janse (Excelsior’20) en Wilson, Steeman, Senn (Sparta) mee, mannen die nog vele jaren deze wedstrijd zouden over doen. In datzelfde jaar stonden beide clubs, met drie andere, aan de wieg van de Rotterdamsche Cricket Bond.

Sparta 1 speelde tegen geen enkele tegenstander zoveel als tegen Excelsior’20 1. De ontmoeting mag met 108 officiële edities met recht een klassieker worden genoemd! Het publiek wist voor deze wedstrijd de boundry ook in grote getalen te vinden, Excelsior’20 terreinen aan de Laanslootscheweg en Thurlede lagen tot onze verhuizing naar Capelle aan den IJssel immers op een steenworp afstand van Sparta op Het Kasteel en Nieuw-Vreelust. Na vele jaren van, vooral Schiedamse, overwinningen hebben de Spartanen de afgelopen seizoenen weer van zich laten spreken in de regio derby. De tie van vorig seizoen aan de Bermweg was een kraker!

Wij hopen dat jullie ondanks de coronamaatregelen dit feest goed kunnen vieren en kijken uit naar nieuwe spannende en memorabele ontmoetingen tussen onze clubs op het cricketveld!

Joost-Martijn Snoep

Voorzitter Sparta Cricket 1888