Klaas Vervelde overleden

Ons bereikte het droeve bericht, dat Klaas Vervelde op 1 juni j.l. is overleden.

Hij is 95 jaar geworden.

Klaas was een Oer Spartaan, die veel voor Sparta en vooral het Nederlandse Cricket betekend heeft.
Klaas heeft in Wageningen gestudeerd, was al jong lid van Sparta en werkte in zijn Rotterdamse tijd in de graanhandel aldaar.
Hij was bij Sparta zowel voetballer als cricketer op een recreatief niveau. Als voetbalkeeper in een van de lagere elftallen wist hij de meeste goals tegen te houden door op de vijandelijke spitsen in te praten of bij corners deze met kluitjes aarde van de wijs te brengen.
Als linkshandige cricketer bowlde hij in Sparta 2 een slow bal, die vaak lastig te bespelen was.

Zijn grote kracht lag op het bestuurlijk vlak. Als voorzitter van de Sparta-Cricketcommissie (Sparta Cricket was toen nog onderdeel van de RV&AV Sparta, pas in 2004 werd Sparta Cricket 1888 zelfstandig) met naast hem de twee gebroeders van der Linde, Harm Meeken en Arno Knüpfer wist hij de sport bij Sparta weer leven in te blazen. De commissie-avonden bij hem op kantoor, waar ook de Weekly werd gemaakt, waren professionele bijeenkomsten, die daarna altijd in de Pijp met veel bier eindigden.
Ook zijn voorzitterschap van de Oer Spartanen was vol kwaliteit ; zijn studentikoze speeches bij het jaarlijkse diner waren vermaard, voor sommigen vaak onnavolgbaar.
Toen Klaas ging werken bij Wessanen in Noord Holland werden de contacten met Sparta minder, ook omdat hij daar snel carrière maakte en veelvuldig in het buitenland was. Hij was mede-oprichter van de cricketclub Alkmaar, waar hij samen met zijn  goede Sparta-vriend Han Mannee ook weer van zich deed spreken.

Klaas begon in die tijd met professionele crickettours naar m.n. Zuid–Afrika, waarmee hij de basis heeft gelegd voor een begin van topcricket in Nederland.
Voor de informatie daarover verwijs ik  naar de Cricketsite van de KNCB.
Ook bij SGS heeft Klaas, o.a. als voorzitter, een belangrijke rol gespeeld; hiervoor verwijs ik naar de SGS-site.
Bij zowel de KNCB als SGS is Klaas tot erelid benoemd.
Toen zijn vrouw Toos al vroeg overleden was, begon een andere tijd vol reizen. Hij woonde in België, maar bivakkeerde ook vaak in Athene resp. New York, waar hij een Griekse vrouw had leren kennen.
Zoals gezegd, zijn contacten met Sparta waren de laatste jaren zeer schaars, maar hij kan zeker op cricketgebied tot de groten van de Oer Spartanen gerekend worden.

Ons medeleven gaat uit naar zijn familie.

Peter van der Burg.