Sparta Cricket ook volgend seizoen in de Topklasse na winst beslissingswedstrijd!

Foto: Sparta 1 viert de overwinning na het vallen van het laatste wicket van Hermes-DVS. ©www.deschiedammeronline.nl

Sparta v Hermes-DVS: 221/10 (45) – 185/10 (47,2)

Verslag van KNCB-website:

Wie speelt volgend jaar in de topklasse? Is dat Sparta, dat in 2017 naar het hoogste niveau promoveerde, of Hermes-DVS dat in datzelfde jaar juist degradeerde? Beide clubs moesten in de aanloop naar deze promotie-degradatiewedstrijd enkele beslissende duels winnen. Sparta bereikte pas op de laatste speeldag tegen Dosti de tiende plek en ontliep zodoende ten koste van de Amsterdammers directe degradatie. Hermes-DVS verloor in de play-offs het duel om rechtstreekse plaatsing voor de finale van de Hoofdklasse van Quick. Via een omweg, met winst in de herkansing tegen Bloemendaal, en daarna een zege op de Hagenaars in de eindstrijd, stonden de Schiedammers alsnog op de rand van promotie.

De wedstrijd zou oorspronkelijk zaterdag bij Excelsior’20 (neutraal terrein) gespeeld worden, maar het veld van sportpark Thurlede was door de regenval onbespeelbaar. En omdat er geen garantie was dat er zondag wel gespeeld kon worden, werd naar het Zomercomplex van Punjab Rotterdam uitgeweken.

Op het kleine veld van de onttroonde landskampioen is één ding heel belangrijk: veel runs maken. Maar juist daar ontbrak het bij Sparta, dat twaalf van haar negentien wedstrijden verloor, dit seizoen aan. En de start was ook niet heel hoopgevend. Nog voor de honderd runs waren bereikt was Sparta na 21 overs al vijf wickets kwijt. Maar de Capellenaren gooiden niet de handdoek in de ring en werkten aan herstel. Faisal Iqbal, Ahsan Malik (beiden 30) en Khalid Ahmadi (34) zorgden voor de noodzakelijke runs. Met drie van zijn vier veroverde wickets ruimde Olivier Elenbaas vervolgens de staart van de battingorder op.

Het totaal van 221 is op het Zomercomplex zeker te passeren en de start van de tweede inning was van de kant van Hermes-DVS in orde. Maar Sahil Kothari (37) en Nick Statham (57) konden niet voorkomen dat de Schiedammers het Spartaanse schema niet konden volhouden. Na 21 overs stonden er pas 81 runs op het bord.

Hermes-DVS maakte simpelweg te weinig runs, tussen over 24 en 34 was vijf per over (een keer) het hoogste aantal. De Schiedammers moesten het tempo opvoeren en meer risico’s nemen. Ahsan Malik (goed voor in totaal drie wickets), Joost-Martijn Snoep (2), Usman Saleem (2) en Khalid Ahmadi veroverden vervolgens regelmatig een wicket.

Met nog achttien beschikbare ballen had Hermes-DVS nog 38 runs voor winst nodig. Dat leek gezien het wedstrijdverloop een onmogelijke opgave. En dat bleek ook, want op de tweede bal van de 48ste sneuvelde het wicket van Davey Verweij. Daarmee was het over en uit voor Hermes-DVS en won Sparta met 36 runs.

Sparta speelt ook volgend jaar in de Topklasse, terwijl Hermes-DVS ongetwijfeld een zesde poging zal doen om op het hoogte niveau terug te keren.