Twenty20: Sparta strijdend ten onder in Nederlandse finale

Foto: ontlading bij Mamoon Latif (l) en Sawan Sardha (r) zij waren de laatste 2 batsmen voor Sparta die door een 6 van Latif de halve finale in de laatste over besliste tegen VCC.©KNCB.

De Twenty20 Topklasse finaledag leverde dan misschien geen echt lekker cricketweer op, alle wedstrijden konden wel worden gespeeld. En ze stonden bol van de spanning in de tweede halve finale, én de eindstrijd tussen Sparta en VRA.

Gastheer VCC had het fantastisch voor elkaar. De club had zo’n 60 vrijwilligers op de been gebracht om alles te organiseren en klaar te zetten. Het graswicketteam had een geweldige prestatie geleverd om de square bespeelbaar te maken, nadat er ’s nachts een overvloedige stortbui precies boven Sportpark Westvliet was gevallen.

De 500 bezoekers zagen een eerste halve finale tussen VRA en HBS, die door de Amsterdamse ploeg ruim werd gewonnen: VRA scoorde als eerste battend 133/8 (Shirase Rasool 35) en rolde daarna HBS, dat het zonder rungetter Tobias Visée moest doen, vlot op voor 38 a.o. in 12.3 overs (Leon Turmaine 3-4/3.2).

De tweede, tussen gastheer VCC en Sparta, leverde een stuk meer spanning op. Battend maakte VCC weinig indruk en het eindigde op de magere score van 85 a.o. in 19.4 overs. Bas de Leede was topscorer met 17 runs, voordat hij lbw ging op Max Hoornweg, die met 1-10/3.4 goed voor de dag kwam. Usman Saleem pakte knap drie wickets met 3-16/3.
VCC slaagde erin om Sparta onder druk te houden door snel, strak en zuinig te bowlen. De wickets vielen regelmatig, en van de laatste paar ballen had Sparta nog drie runs nodig om te winnen. Lefthander Latif strafte een iets te losse bal van bowler Ahmad af door de bal voor zes te tillen: Sparta finalist.

De eindstrijd leverde eenzelfde sensationele laatste over op. VRA kwam na gewonnen toss eerst battend tot een eindscore van 131/9. Na een moeizame start (16/3) krikten Turmaine (25 van 24 ballen, 2×4) en Quirijn Gunning (27 van 20 ballen, 2×4) met intelligent batten de score op, en met nog een mooie bijdrage van wicketkeeper Mitch Lees (16 van 15) eindigde de Amsterdamse ploeg dus opnieuw boven de 130. Usman Saleem nam opnieuw drie wickets(3-28/4), waaronder dat van opener Vikram Singh, die als enige van de top-order runs had gemaakt (39).

En opnieuw leek VRA makkelijk op een zege af te stevenen toen het binnen no-time Sparta op 39/5 kreeg. Alleen de geroutineerde opener Faisal Iqbal (24) had enige greep op de VRA-aanval. De middle-order van Sparta zette het bat er maar eens flink tegenaan en dat werkte. Ondanks uitstekend fielden van VRA, met slimme positionering van de fielders en enkele prachtige vangballen, kroop de score op. Van de laatste over waren nog 12 runs nodig om de scores gelijk te doen eindigen: Sparta stond op 119/8 en Sawan Sardha sloeg Adeel Raja twee keer voor vier, waardoor er van de laatste twee ballen nog 5 runs nodig waren voor de winst. Sardha slaagde er echter niet in zijn bat opnieuw goed tegen de bal te krijgen, en in een poging aan strike te blijven ging hij run-out op de tweede run. VRA won voor de vierde keer in het bestaan van de T20-competitie de titel. Eerder deed het dat al tussen 2010-2012.

Man of the Finalsday werd Leon Turmaine van VRA, Usman Saleem van Sparta ontving de prijs als Man of the Match in de halve eindstrijd tegen VCC.

De KNCB en VCC hadden ervoor gezorgd dat alle wedstrijden via een livestream gevolgd konden worden. John van Vliet verzorgde het commentaar, door de dag heen vergezeld door (ex-) internationals Peter Borren, Ben Cooper, Tobias Visée, Mudassar Bukhari, Bas de Leede, en tijdens de finale door bondscoach Ryan Campbell. De livestream van de finale werd door maar liefst 15.000 kijkers bekeken.