Koninklijke Erepenning voor R.V. & A.V. Sparta

De Rotterdamse Voetbal & Atletiek Vereniging Sparta bestaat ruim 125 jaar. Daarom ontving de vereniging vandaag een Koninklijke Erepenning uit handen van burgemeester Aboutaleb. Dit gebeurde voorafgaand aan de wedstrijd Sparta – Go Ahead Eagles op Het Kasteel.

Burgemeester Aboutaleb memoreerde voor de uitreiking van de Koninklijke Erepenning aan de oertijd van Sparta. Het waren acht Rotterdamse schooljongens die in 1888 de ‘Rotterdamsche Cricketclub Sparta’ oprichten. Toen ze kennis maakten met de voetbalsport, overgewaaid uit Engeland, kwam voetbal er al snel bij. Later werd het de Rotterdamse Voetbal & Atletiek Vereniging Sparta, de naam die nog steeds zo bestaat.

Sparta is de oudste betaald voetbalclub van Nederland. De club is in de loop der jaren uitgegroeid tot een instituut met een grote uitstraling, over de gemeentegrenzen heen. Sparta heeft zich vaak sociaal betrokken betoond. In de jaren dertig waren er de zogenaamde bloedtransfusiewedstrijden voor het Rode Kruis. Na de bombardementen op Rotterdam in 1940 en 1943 werden ontheemden opgevangen in het Kasteel. In de oorlog was hier ook een voedseluitdeelpunt.

De R.V. & A.V. Sparta heeft nu vierhonderd leden, met twintig elftallen en tientallen vrijwilligers die de vereniging draaiend houden, als bestuurslid, elftalleider, materiaal- of kantinebeheerder etc.

Hierna volgde de uitreiking aan R.V.&A.V. Sparta voorzitter Victor Holleman. Tijdens deze gelegenheid sprak de burgemeester van Rotterdam onder andere deze woorden: “Sparta is altijd een begrip en een voorbeeld voor iedereen geweest.” Mooie woorden van de burgervader die de voorzitter van Sparta in een kort dankwoord beantwoorde door te zeggen dat het voor Sparta een fantastische eer is om deze Koninklijke onderscheiding in ontvangst te mogen nemen.

In de rust van de wedstrijd Sparta-Go Ahead Eagles deed de burgemeester zijn speech nog eens verkort over op het veld. Een moment dat hem het instemmende applaus van 10.000 Rotterdammers opleverde.

Koninklijke Erepenning
De Koninklijke Erepenning is een onderscheiding die in 1965 is ingesteld door toenmalig Koningin Juliana. De penning is voor verenigingen en stichtingen die minimaal vijftig jaar bestaan.