Topklasse: Sparta in spannende slotfase langs Kampong

Foto ©Sander Tholen.

Sparta Cricket heeft het uitduel met Kampong in Utrecht gewonnen. De thuisclub zette eerst aan bat 211 runs op het bord voor het verlies van alle 10 de wickets. In de achtervolging lieten de Capellenaren het tot de allerlaatste bal van de wedstrijd om, voor het laatste wicket, Kampong te passeren. Captain Bukhari speelde een echte ”captains innings” hij bleef op 55 runs not out en leidde Sparta naar de winst.

Kampong uit altijd lastig maar niet ongezellig. Volgens velen de beste lunch van Nederland; quiche, citroentaart, verse snacks en gin-tonic of speciaal bier na afloop of een colaatje natuurlijk. Naar Kampong betekend ook de enige wedstrijd op een graswicket in Poule A van Topklasse dus aanpassen van zowel schoeisel als strategie. Het was trouwens al even geleden dat beide clubs elkaar troffen op dit niveau; ruim 27 jaar! Op 30 juli 1995 won Sparta op de Couwenhoek overtuigend met 8 wickets van de Utrechtenaren. Tyrone Stuart werd de man van de wedstrijd met 5 wickets en een vitale 78 runs in Sparta’s succesvolle achtervolging, van Kampong 194 all-out, voor slechts 2 uit.

Andere tijden, terug naar de onze. Afgelopen zondag won Sparta captain Bukhari de toss en stuurde de thuisclub aan bat. Alvorens de eerste bal stonden beide ploegen 1 minuut in stilte uit respect voor de recent overleden Spartaan Alan Tomlinson. De Capellenaren misten de nodige vaste krachten in de aanval waardoor we dit seizoen Latif en Hoornweg voor de eerste maal zagen bowlen. Kampong werd in 47ste over all-out gebowled met 211 runs op het bord. Een viertal Spartanen wist 2 wickets te nemen te weten Bukhari, Gohil, Ibrahimkhil en Hoornweg. Niet onvermeld mag blijven dat keeper Raza 5 vangen nam achter de palen iets wat slechts 7 maal eerder gebeurde in Sparta 1. Nieuw-Zeelander Briggs was voor Kampong topscoorder hij noteerde 53 runs.

Dat het totaal tot 211 wist te reiken lag mede aan de vele wide’s die werden gebowld maar liefst 27. Een aantal dat op dit niveau normaliter een nederlaag zou moeten inleiden waar het niet dat Kampong er ook 21 bowlde. Door beide partijen werd de nieuwe bal, deze week voor het eerst in gebruik genomen, aangevoerd als belangrijkste reden, schijnt meer te zwaaien.

De achtervolging van de bezoekers begon stroef met wederom geen sterke opening stand want op 5 runs zat Sardha alweer buiten. Op 37 werd Latif (20) gevangen maar Sparta kwam vanaf dat punt goed in de wedstrijd. Een 62 runs samenwerking tussen Gohil (36) en Allen (24) bracht Sparta naar 99 alvorens binnen 6 runs beide heren konden vertrekken caught behind. Nummer 5 Bukhari had er vanaf de eerste bal goed oog op en wist met Singh (14) en Ahmadi (13) met samenwerkingen van +/-35 runs gestaag te scoren. Op een stand van 203 viel het negende wicket en kwam nummer 11 Tom Hoornweg ten tonele. De wedstrijd inmiddels aanbeland in de laatste over waarvan 9 runs moesten worden gescoord. Hoornweg aan slag wist op de tweede bal een single te nemen, Bukhari’s opdracht 8 van 4. De captain koos geheel in stijl de aanval kwam twee stappen naar voren en sloeg een grote zes over cow corner. Op de volgende bal echter een single waardoor de stand gelijk was met Hoornweg aan slag om de laatste run te scoren van 2 ballen. De spanning steeg immers zou 1 wicket een tie zou betekenen. Alle fielders in om het bat en de eerste bal komt niet weg. 1 of 2 punten het lag na een hele dag cricketen in handen van Tom Hoornweg en hij deed het! Met een chip over extra cover bracht hij zijn ploeg over de lijn en was de tweede uitoverwinning van het seizoen een feit. Captain Bukhari bleef met 55 not out, een verdienstelijke innings waarmee hij zijn ploeg naar de winst had geleid.

Opstelling: Sardha, Latif, Gohil, Allen, Bukhari c, Raza wk, Singh, Ahmadi, Noor, Ibrahimkhil, Hoornweg, Smelt 12th.