Veranderingen Competitiestructuur

Veranderingen competitiestructuur

De competitiestructuur wordt vanaf 2017 veranderd. In 2016 zal in de Top-, Hoofd- en Eerste Klasse (THE) nog worden gespeeld met 8 teams, maar vanaf 2017 geldt voor de Top- en Hoofdklasse dat deze worden uitgebreid naar 10 teams. In 2018 zal ook de Eerste Klasse uit 10 teams bestaan. De competitieplanning van 2016 is hier te vinden.

De nieuwe structuur zal worden bereikt door middel van extra promoties en minder degradatie. In 2016 zal in de Hoofd-, Eerste- en Overgangsklasse geen degradatie plaatsvinden. Voor degradatie in de Topklasse wordt een play-off gespeeld tussen de nummer 3 van de Hoofdklasse tegen de nummer 8 van de Topklasse. De winnaar van deze play-off komt in 2017 in de Topklasse uit.
Onderstaand een overzicht van de degradatie/promotie per jaar.

Degradatie promotie 2016

Degradatie promotie 2017

Degradatie promotie 2018

Zaterdag én zondag voor senioren in THE
De THE klassen blijven in het begin van het seizoen op zaterdag ingedeeld om op zondag ruimte te bieden aan de jeugd. De cijfers (zie onder) geven duidelijk aan dat de hoeveelheid jeugdteams is gestegen sinds de overgang in 2012 van de zaterdag- naar de zondagochtend. Indien de jeugd weer op zaterdag zou gaan spelen, zullen (naar alle waarschijnlijkheid) veel jeugdspelers stoppen. Het aanbieden van zowel jeugd- als seniorencricket op zondag is bij veel verenigingen met jeugd niet in te passen op de velden.

Dit betekent echter niet dat de THE klassen niet op zondag kunnen of mogen spelen. Als beide teams aangegeven dat op bepaalde data de voorkeur uitgaat naar de zondag, dan kan een wedstrijd worden verzet. Belangrijk hierbij is dat dit geen belemmering vormt voor de jeugdcompetitie, en dat beide verenigingen én competitieleiding hiermee akkoord zijn (het kan zijn dat akkoord wordt gegeven na publicatie jeugdcompetitie).

Topklasse Twenty20 competitie
De Topklasse T20 competitie wordt weer op de vrijdagavond gespeeld. Dit valt goed te combineren met het SMASH cricket voor de jeugd en de Twilight T20 competitie, die eveneens op vrijdagavond zal plaatsvinden. Een mooie kans voor een mooie clubavond! In de Topklasse Twenty20 competitie zijn er vier poules van vier teams die een halve competitie tegen elkaar spelen. De nummers 1 van de competitie plaatsen zich direct voor de kwartfinales, de nummers 2 & 3 spelen een achtste finale, waarvan de winnaars zich voor de overige kwartfinaleplekken kwalificeren. Evenals in voorgaande jaren wordt er een T20 finaledag georganiseerd met twee halve finales en een finale op één dag.

Damescompetitie
De opzet van de damescompetitie is enigszins veranderd. Zoals in het jaarlijkse damesoverleg is besproken, is de Twenty20 competitie vóór de 40 overs Hoofdklasse competitie gepland. Hiernaast wordt een cricketvrij weekend ingevuld door middel van een te organiseren evenement. Ook wordt een regiocompetitie opgezet, waarin naast drie Nederlandse teams ook Duitsland zal deelnemen. De speeldagen voor deze wedstrijden worden nog nader bepaald,  deze zijn afhankelijk van het programma ban het Nederlands XI.

Overschrijvingen
De datum voor overschrijvingen is 15 februari. Verzoeken die hierna binnenkomen bij de KNCB, worden niet gehonoreerd.